Wednesday, August 30, 2006

Att använda sin balkong

Idag råkade jag gå förbi huset där svt´s programserie Lilla Täppan spelades in. Själva programmet har jag ju redan skrivit om, och det var väl inte helt uppskattat.
Det var kul att se balkongerna på riktigt, det som syntes nedaför gatan utan att man stod och råglodde.
Det trista var, att det verkar verkligen inte som om programmet lyckats inspirera några grannar. De flesta balkongena i hela området omkring var helt tomma, några med bara en stol eller två, men nästan inga med växter på. Vad är det med folk? Varför använder de inte sina balkonger? Det är dessutom rätt så stora balkonger där. Familjebostäder borde göra något åt saken. Och Posiedon tror jag har hus där också. De borde uppmuntra sina hyresgäster att odla på balkongerna, underlätta. Engagera dem i balkongtävlingar. Skänka bort en och annan Tagetes eller Petunia. Eller något finare. Det är inte så att jag tycker att bostadsbolagen borde tvinga sina hyresgäster att bli odlingsentusiaster, alla vill uppenbarligen inte det. Men om de får lite uppmuntran? Tips på ljusslingor och vintergrönt? Lättskötta urnor med bara en riktigt härdig planta i? Hade jag jobbat på ett bostadsbolag fortfarande, hade jag dragit igång en reclaim the balkong-kampanj för länge sedan. Sett till att folk slängde sitt skräp och vågade ställa ner sina cyklar i cykelrum istället. Det är nästan så jag förordar plastväxter, om inte annat. Bara man tar bort de "blommande" mitt i vintern, det blir lite väl artificiellt.
Ett bostadsområde ser bra mycket bättre ut om folk använder sina balkonger. Det ser använt ut, bebott. Kanske till och med tryggt.

Monday, August 28, 2006

Expressens trädgårdsblogg

De är alldeles tokiga med bloggar de där på expressen.
Den här trädgårdsbloggen var precis så där trevlig och lättsmält som man vill ha det ibland. Men gillar hon verkligen bålgetingar? Är inte det lite väl hurtigt?

Sunday, August 27, 2006

snyggo


En så´n här har fått flytta in på balkisen. Har fått ta över efter tagetesarna som tröttnat. (Eller så har jag tröttnat på dem, de kändes inte helt rätt längre).
I övrigt har jag mest ohyra på balkongen. Fortfarande.
Bladlössen har tuggat i sig halva min fina ananassalvia. Den som skulle bli så fin, som jag skulle testa att övervintra. Nu hänger den mest. Jäkla djur.

Men strålastern, Callistephus chinensis, den är fin!

Tuesday, August 15, 2006

ofrivilliga prydnader

Just nu så ligger det
1 tomt ciggpaket
3 blöta tändsticksaskar
7411 fimpar

på min balkong. På golvet och i krukorna.
Ska jag hälla ner två små söta råttor i mina grannars brevlåda, ska jag köpa ett riktigt fult askfat med lock och tillhörande skräppåse och ge dem, ska jag samla ihop allt och ge det till dem med kommentaren Ursäkta jag tror ni har tappat något eller ska jag göra the old school-way, och det läskigaste, helt enkellt gå upp och prata med dem. Meddela dem att de har grannar som klarar av att smycka sina balkonger själva. Och som inte tycker fimpar bland växterna är god smak.

Monday, August 07, 2006

för mycket?



Den här pelargonen. Den blommar faktiskt lite för mycekt för att det ska vara snyggt. Och ändå har jag plockat en del blommor från den.
Krassen däremot har artat sig, och jag är äntligen nöjd med den lådan. Det tog bara hela sommaren nästan , innan den blev bra.

jag tycker om


Luktärten när den är fin. Krullet är grymt snyggt!

Läget


Läste boken Gröna Balkonger av Kaijsa Eiworth idag. Mycket inspirerande. Efter det var jag tvungen att riva bord den fula luktärten och istället plantera en cyklamen- och fetknopps-urna. Så här blev det.

Friday, August 04, 2006

viktigt personlighetstest!

På svt.se/grona gick jag egentligen bara in för att kolla om den där hortonomen eller vad hon nu är som var med på Gröna Rum hade skrivit någon krönika jag missat. Hon är lite av en favorit. Förutom Gunnel, som jag faktiskt har träffat live (skryt skryt). Men jag snubblade över något annat. Det kanske viktigaste personlighetstestet hittills! Och nej, jag är inte förvånad av resultatet...

Du är en odlare
Du samlar mjölkkartonger och glasspinnar för att kunna göra noggrant märkta frösådder i husets alla fönster redan i februari. Varmbänk och växthus eller bara trädgård spelar ingen roll, överallt växer det så det knakar. Gräsmattan i din trädgård krymper från år till år.


Synd bara att jag inte ahra någon egen trädgård. Men man kan ju samla glasspinnar ändå, i väntan på en. Det kanske vore bäst med en kolonilott tills nästa år ändå?

höst?

Jag snubblade över en cyklamen i går. För tolv spänn. Gick så klart inte att motstå. På vägen hem blev jag dock lite fundersam. Jag förknippar av någon anledning, cyklamen som en höstfägringsväxt.Visserligen tål den ner till noll grader, men jag verkar vara ensam om att tycka att den skulle göra sig i en kruka istället för till exempel tråkljung. I vilket fall som helst tycker jag att den är snygg att ha ute. Och för tolv spänn får den gärna bo på balkongen tills det blir frost. Kanske kan den få ta över efter snyggviolerena som verkar ha gett upp alldeles. Fast å andra sidan, cyklamen + tagetes är en kombination som inte ens jag kan tänka mig skulle vara snyggt.

Men det är väl inte höst ännu? Även om det är inte så lite skolstart i luften.
Kanske var det därför den var så billig?

Djur överallt!

Så kom dom då. Djuren. Odjuren. Ohyran. Jag hade förträngt att de existerade. Men nu tågar de in på parad. Löss. Bladlöss. Sugdjur. Kvalster. Allt möjligt, jag vill inte ens öppna växtskyddsboken och ta reda på exakt vad. Annan bekämpning än klämma ihjäl känns som överkurs.
Till och med tvestjärtar. Hur fan kom dom upp på fjärde våningen?