Sunday, April 29, 2007

Julros

Åh! Jag har blivit lovad att få sno julrosor på jobbet! Hur coolt är inte det i balkonglådan?

Rabarber rabarber

Jag skulle vilja ha egna rabarber. Men där kanske gränsen går för vad man kan odla på balkongen?

Det första jag ska plantera om jag får en lite mer marknära trädgård blir rabarber. Tills dess funderar jag på vad jag ska göra av det sista paketet finskivad rabarber från mammas trädgård förra sommaren. En paj kanske?

Thursday, April 26, 2007

Nya trädgårdstidningen eller ja, jag är lite bitter

Fick hem det första numret av den nya tidningen Trädgårdsliv igår. Den var snygg. Oj oj den var väldigt snygg. Inte ett glansigt papper så långt ögat nådde. Stora fotografier, snygga typsnitt. Långt ifrån AOT (som visserligen verkar försökt poppa till sig, med varierat resultat). En del lite skumma foton, men de flesta var snygga. Ett mycket hedervärt projekt, på det stora hela.

Men. Texten. Det första reportaget. Det var så konstigt skrivet att jag var tvungen att bli sur. 100 saker inkämda i en mening. Hoppigt och hattigt som om någon klippt ut meningarna, kastat upp dem i luften och satt ihop dem som de landade. Oklart och svårläst, omöjligt att följa.
Det förtog glädjen över den nya tidnignen. Och fick mig att morra om orättvisor. Och provocerade mig. Och tänka att om jag hade haft lite mer ordning och reda, aningens mer ambition, så skulle jag också startat trädgårdstidning. Den skulle bli ÄNNU bättre. (Dessutom har jag redan paxat en egen frilandsskribent. Hahaha frilandsskribent... hur insnöat är inte det? hahaha)

VÅÅÅÅÅR

Idag var det gräsklippningspremiär!

På jobbet dock, inte på balkongen. Men det påminde mig om att jag vill ha en riktigt låg "kruka", gärna i cement, med gräsmatta i. Var nu den ska få plats... Jag läser och inspireras överallt, av Sericea, av Lindas Trädgårdsblogg, av lite överallt, av AOT, men tyvärr gör det mig mest frustrerad. Jag får inte plats med hälften av det jag vill ha på balkongen. Och den andra hälften blåser bort!

Turligt nog är jag numera värvad till Gröna Gruppen, områdets blom-kommandostyrka. Och de slåss redan om att få över mig på rätt sida i de eviga debatterna om vilka träd som ska ner. Dags att ge sig ut på en okulärbesiktning med protokollen i högsta hugg. Så de förstår att det är jag som har rätt.

Att glädjas åt på balkongen nu: Humlen kommer med stormsteg! Den ser bra mycket frächare ut än förra året. Då var den mjöldaggig och skitig, sönderblåst och bränd. Jag slet bara bort rubbet, och trodde inte att något skulle komma upp i år, men det spirar på som bara den. Fint! Att humle inte ska trivas på balkong i kruka struntar jag högaktningsfullt. Jag är glad så länge den är fin.

Sunday, April 22, 2007

Experiment

Lilla pluttrosen som ficks har stått på bordet och varit fin. Och spridit bladlöss omkring sig. Som straff åker den ut på balkongen. Där kommer jag att oroa mig för att den ska dö varje dag, men det får det vara värt.

Sått och stickat

Idag har jag sått Ipomea, för att jag inte kan klara mig utan. Förra året var inget bra balkongår, för det var ett Ipomea-fritt år. Jag trodde jag hade tröttnat, men så var det inte egentligen.

Pelargonmoderplantorna från svärmodern får ny jord. Likaså thaibasilikan som sett sur ut i köksfönstret hela vintern. Persiljan blev omskolad.

Och så har jag sått mer basilika.

Det var bara det. För att komma ihåg.

Sunday, April 15, 2007

Presentpenseér m.m




Fick ju finfina växter i present också! Och nu har de kommit i krukor, som kommit ner från vindens vinterförvaring. Det borde betyda att det är vår. Och platsen på balkongen där det inte står krukor och annat odlingsrelaterat har börajt krympa igen.
På fönsterbrädan står frösådd persilja och väntar på att komma ut. Men det lär ju dröja ett tag. Och igår köpte jag sallatsfrö, bara för att.