Tuesday, July 31, 2007

Hänga



Den här hängmattan var osedvanligt snygg. Hade jag haft akut hängmattebehov hade jag köpt den här. Men att bygga kommer nog högre upp i prioritetsordningen.

Rotsvamp

Pepparrot är tydligen bra mot fotsvamp. Nu ska jag bara skaffa mig fotsvamp, så jag kan få anvädning för all min pepparrot.

Ernstbod? Ja tack!


En sådan där redskapsbod som Ernst byggde igår på Sommartorpet, en sådan får han gärna bygga åt mig med!

Snyggt med takpappen utanpå var det. Och fönstret.

Monday, July 30, 2007

Mos mos!

Idag köpte jag askorbinsyra, så nu blev det mos! (Det var som du trodde Helena, det är till för färgens skull.)
Moset verkade bli kalas! Gjorde en omgång på en liter, har lika mycket äpplen kvar i kylen och dubbelt så mycket kvar i trädet. Till en liter mos använde jag 14 äpplen, men då skar jag bort ganska frikostigt runt kärnhuset, för urkärnaren gick sänder på en gång så det blev till att använda kniv. Jag hade i ungefär en deciliter socker. Funderde på att prova med att ha i muscavadosocker och/eller ingefära eller kardemumma, men jag lät bli den här gången.

Det jag funderar över nu, är hur äpplena håller sig. Om det är bäst att låta dem sitta kvar på trädet, och hoppas att inte alla blåser ner innan nästa gång jag kommer, eller om man ska plocka alla och knö in dem i kylen. De verkar ju vara lagom mogna nu, i alla fall de jag har här hemma.

Och vinteräpplena, när plockar man dem? Hur vet man att de är mogna, när de ska lagras innan de blir som bäst?

Nu har jag lika mycket äpplen kvar i kylen som ajg gjort av med och dubbelt så mycket kvar i träden. Det får nog bli mer mos. Och paj. Och kräm, inte minst. Det är ju min speciella favorit. Och jag tänker på mormor och gråter lite. Det måste vara från henne jag fått det här husmorandet.

Sunday, July 29, 2007

Päppel

Idag skördade vi en första skörd av vad som sägs vara Transparant Blanche. De är syrliga, goda, somriga. Ska bli mos, men varför måste man ha askorbinsyra i? Hela mosgörarlusten försvann när det visade sig att inte alla ingredienser fanns hemma.

Den stora fråga är vad man egentlgien använder äppelmos till? Förutom gröt och visst kött.

Friday, July 27, 2007

fult

Trädgårdsprydnader man inte vill ha;
halvnaken trädgårdstomte med kikare.

Martial arts rabatt

Kampsportsrabatten går framåt! Idag kom Ninja till jobbet. Jag misstänker att bästaste arbetskamraten har något att göra med det. Blev skitglad i vilket fall.

Rabatten med temat martial arts har nu två växter. Och det är kanske det konstigaste temat man kan ha på en samling växter. Jag skylle på den lilla gnutta punkare som fortfarande finns inom mig. Ingenting får bli för sött!

Saturday, July 21, 2007

straff

Balkongen slår tillbaka, surar över brist på uppmärksamhet. Ohyra. På i princip allt. Alla sorter. Fan också. Hoppas lite kärlek räcker som botemedel, för jag orkar inte stå och spruta och hålla på.

Tuesday, July 17, 2007

Pepparrot


Snygg eller hur!?! Just nu gör det inget att den här växten tydligen är omöjlig att bli av med.

Sunday, July 15, 2007

Tunnan igen


Nu har den växt till sig. Och fått lite tillskott. Och blivit lite snyggare. Låt mig presentera; eldnings- ... eller nej, planterings-tunnan!

Saturday, July 14, 2007

Smart!


Om man nu hade fått grilla på balkongen. Och om man hade fått plats, för alla växter.

Hittad här.

Friday, July 13, 2007

Iris tillbaka

Serien om koloniområdet Iris är tillbaka. På fredagar kl 20:oo. Vilken rutten tid. Repris?

Uppdaterat; Jaha, det var ingen ny säsong, endast gamla avsnitt i repris.

Tuesday, July 10, 2007

Experimentrapport

Oxalisknölarna är uppe! Knappt några blad, emn redan flera blomstänglar. I övrigt var det bara lite kirskål som kommit upp. Jag hann ta en bild innan kamerabatteriet dog, men det var så regningt och mulet att kameran krävde blixt (!), så jar får se om den blir publiceringsbar.

I övrigt har vi idag skördat några klasar svarta vinbär. Mer behövs tilll nästa år! Jag vill ha en hel svartvinbärshäck! Rabarbern har jag också skördat av, men den kändes inte helt... saftspänd. Skumt.
Har också klippt halva gräsmattan, innan det började regna igen. Och flyttat några digitalis från grusgången in i rabatten. Och några... heter de brunkrissla? nej, men jag vet inte vad de heter... från gräsamattan till samma rabatt. Och inspekterat. Clematisen verkar vara populär hos sniglarna, men de har däremot lämnat förvånansvärt mycket av salladen ouppäten. Topparna på de flyttade jordärtskockorna verakr varit kaninernas favoritmat, det var bara en kvar. De oflyttade är dock helt ouppänta. Skumt.

Pepparroten. Nu knoppas den och blommar. Hur fin som helst. Den kan jag ju inte ta bort!

Sunday, July 08, 2007

tema; kampsport

Jag har tvingat på min käre make ett växtsamlingsprojekt. Det började med en tiarella ´Ninja`, som jag tyvärr inte köpte, men som jag nog kan få tag i. Och i fredags fick han en Pulmonaria `Samuraj`. Ett lite småsjukt tema för en rabatt, men roligt just därför. Så om någon vet någon växt, vad som helst, som har namn som går att leratera till kampsport, tar jag tacksamt emot tips.

Thursday, July 05, 2007

Linnégropen

(Jag lovar. Det här ska bli det enda inlägget om Linné. Mannen vi alla är trötta på att se och höra om. SPciellt trötta på att se folk klä ut sig till honom. Bättre då med min kollega, som är väldigt lik på riktigt).

Det har ju byggts trädgård i fina parken. Återuppbyggts, närmare bestämt. Först stod den på Chelsea Flower Show, sedan stuvades den in i lastbilar och containers, lastades av i Göteborg och byggdes upp i parken. Och jo. Säga vad man vill om allt. Men den är faktiskt sjukt snygg. Det måste jag ge honom, den där Ulf Nordfjell. Sjukt snygg.

Åh! Favoriten!

Jag är lite i extas. Min storfavorit, hortonomen Sanna Hultin, kvinnan jag skulle vilja vara, jag har dessutom för mig att hon har söta små barn, har en blogg! Varför har ingen berättat det för mig tidigare? Kvällen är räddad. Och för er som ännu inte upptäckt denna person, kan jag berätta att det är hon som är den smarta i Söderläge. Hon var nog även med i Gröna Rum, och skriver krönikor allt för sällan på svt.se. Men det gör ju inget nu, när jag hittat hennes blogg. Tack!

mossgraffiti

Jag har pratat en del om det här. Och nu när jag äntligen hittat länken igen, måste jag ha den någonstans där jag hittar den. Även om jag inser att det inte var exakt så som jag besrkivit det hela. Men ändå. Graffiti av mossa. Kan det bli mycket bättre?

Här är receptet
.

Monday, July 02, 2007

Försök

Gratis är gott. Och det får mig att genomföra ännu ett experiment. Funkar det att plantera dahlia-knölar, anemone-knölar och oxalis-knölar och något-mer-jag-minns-inte-vad-lökar de allra sista dagarna i juni? Jovisst, klart det funkade att peta ner dem. Frågan är om det kommer komma upp något. Jag väntar med spänning.