Tuesday, April 29, 2008

När?

När gick björken från kal till musöron till grön? Jag hann inte med! Men mitt allergisinne hann med att uppsnappa alla pollen, det är ett som är säkert.

Grävt

Igår på kollot var det grävdags. Jag har ju adopterat fem sorters potatis, och de måste få någonstans att odlas på. Att gräva bort gräsmatta är dock inte det lättaste, trots en ny och finfin spade. Efter två timmar hade jag dock fått bort grässvålen och hällt på några skottkärrelass kompost. Men jag är inte nöjd och färdig, ska fortsätta imorgon.

För att inte bara gräva, så planterade jag två skuggliljor som jag kommit över på ett suspekt sätt, och med dem har jag nästan en lund/skugg-rabatt. I samma rabatt såg jag att min bronsrhodgerisa kommit upp, kul! Jag trodde den var död. Det är över huvud taget förvånansvärt mycket som kommer upp, trots min misshandel av det mesta förra sommaren. Mina höga perenner, en höstaster, perenna solrosor och något mer som jag inte kan komma på vad det var, börjar också komma upp. Skönt, det behövs lite avskärmning till grannarna.
Jag planterade även lite nemesia i en vårkruka. Och så gjorde jag ett experiment och satte en del höga sommarblommor i en urna, trots att det egentligen är för tidigt och de hittills bara bott i växthus. Får se hur det går...

Friday, April 18, 2008

Boll


Häromdagen gjorde jag den här på jobbet. Att plantera uppochner är inte lätt.

Thursday, April 17, 2008

Mina små potäter

Jag har blivit fadder. Jag ska få tio stycken adoptivknölar, att vårda och ösa kärlek på.
Botansika ska i år odla upp ungefär hundra äldre sorters potatisar, och tio av dem, fem sorter, två av varje, råkade jag adoptera idag. Jag har aldrig odlat potatis förut, så jag undar om potatismästaren vet vad han gett sig in på, då han lovade fri support. Han såg lite matt ut efter mina första hundra frågor. Men efter den här sommaren kommer jag vara expert på potatisodling, hoppas jag. För det vore ju pinsamt att bara ha en liten skrumpen knöl kvar då det är dags för potaitsshow!

Wednesday, April 16, 2008

Gratis är gott.


Igår hittade jag en pallkrage, alldels ensam och övergiven. Självklart får den följa med till kolonin, och sällskapa den som jag redan har där. De är av den mindre modellen, och nu återstår bara den delikata frågan om jag ska stapla den, och på så sätt få upp mitt pyttegrönsaksland lite till, eller om jag ska ha dem brevid varandra. Staplade blir det kanske lite mer skyddat från kaniner, de använder just nu den befintliga kragen till bajslåda. Men ännu en låda skrämmer nog inte bort dem. Jag tycker att när jag varit så snäll och gett kaninerna en massa smaskiga grenar att gnaga på, så kan de väl hålla sig till dem och inte äta upp de levande växterna, samt låta bli att bajsa i mitt grönsaksland. Det är väl inte för mycket begärt?

Friday, April 11, 2008

Cyklamennarciss




På väg att dö, men skitsnygg. Och jag har mängder på kolonin!

Thursday, April 10, 2008

Ouah.

Kolla vilken kommentar jag fått:

Hej Lisa!
Kristina Petersen heter jag och jobbar på SVT och programmet Eftersnack. I nästa vecka ska vi prata om oaser och lustgårdar i vårt program och jag blev nyfiken på dig och hur du blev med kolonilott. Hör gärna av dig för ett förutsättningslöst litet snack!

MVH
Kristina Petersen

Wednesday, April 09, 2008

viola Sorbet Coconut


viola Sorbet Coconut
Originally uploaded by Lisa Kristin
De här blev över på jobbet, och eftersom jag har tvångstankar om att växter
1. Inte får stå ensamma och övergivna, för då är det synd om dem
2. Inte får slängas för då kan jag ta hand om den istället, för att slänga växter är nästan lika förbjudet som att slänga böcker.

så tog jag med dem hem. De pryder nu balkongen, och jag har några över som jag funderar på om jag ska våga sätta ut utanför huset, eller om fastighetsskötarna kommer tro att de är ogräs.

Hur som helst så gillar jag namnet, Sorbet Coconut.

Cosmos bipinnatus Candy Stripe

Rosenskära på väg!

Pellisar i långa rader


IMG_4654
Originally uploaded by Lisa Kristin
Jag skulle ju inte ha en massa pelargoner. Men det verkar som om jag är fast. Hela köksfönstret fullt, och de börjar svälla ut även i vardagsrummet. Får nog bli pelargontema på balkongen i år. Och på lotten.

Tuesday, April 08, 2008

Fikabröd

Jag har funderat på det där med kommande fikor i kolonin. Det är så mycket trevligare att tänka på det än på mögliga stugor. Och jag har kommit fram till att mandelmusslor, det måste väl vara ett otroligt kolonikorrekt bakverk att bjuda på? Med bär gjort på kollosylt och grädde vispad men handvev. Hur svårt, på en skala, är det att baka mandelmusslor?