Thursday, August 28, 2008

Buketter




Lyx lyx lyx. Nästa sommar får det bli ännu mer snittblommor!

Årets skörd


Alltså, det där med morötter var inte någon höjdare. Nästa år får det bli en pallkrage med finfin morotsjord. Och att odla dem i popuppboxen var nog inte så bra det heller. Men goda var de, så klart. Och ja, de ska ha de där konstiga färgerna, det är en sådan sort.

Sunday, August 24, 2008

Uppkomna knölar

Jodå, de kom upp. Men bara buekttanemonen har blommat. Med två blommor på hela sommaren. Inte så bra utdelning, men det får nog ändå bli fler nästa år.

Svärord

Några dagar senare, är i princip allt uppätet. Till och med lönnen har blivit toppad, precis ovanför skyddsnätet jag tråklade dit.

Fanjävlahelvette.

Saturday, August 23, 2008

Monday, August 18, 2008

Ny rabatt



tricyrtis


En kompost hamnade på fel ställe förra sommaren. Ett ogenomtänkt ställe. Så nu var det dags att flytta komposten till ett mycket smartare ställe. Men näe jag började gräva, upptäckte jag att det redan var en hel del som var finfint komposterat, och eftersom jag ändå tänkte ha en rabatt där, fick den mesta av den före detta komposten ligga kvar. Skönt att slippa reparera gräsmattan där den legat, skönt att få en halvfärdig rabatt med en gång. Det var bara att kantskära, fixa till formen, kratta och åter kratta, vända i lite häskgödsel och sedan kratta lite till. Till saken hör att jag är ganska dålig på att anläggningskratta, samtidigt som jag är smått besatt av det, så jag krattar väldigt mycket när jag ska anlägga något. Och till slut blir det, om inte finaparkenperfekt, så helt okej. Den är sisådär två kvadrat stor, typ oval. Jag har tänkt att den ska bli större efter hand, tycker egentligen att sådana här rabattöar ser lite futtiga ut, men det här var vad jag hade lust att gräva idag. Och jag har inte växter så det räcker till större just nu. De väsxterna jag satte har jag tidigare haft i andra rabatter eller i kruka.
I rabatten finne en salig blandning. En fin salig blandning. Först och främst ett träd. Ett träd som, fullvuxet, blir typ sju meter. Haha, det var de inte beredda på, grannarna! Trädet är en Acer peltatum ssp. Maximowkzii (ehh, det låter som en Mangafigur?, men det är alltså en lönn, och jo, egentligen hatar jag lönnar men den här är ett undantag. Ser ut som om den kommer att se ut som en strimmlönn), och är än så länge väldigt litet och nätt. Och nätbeklätt, för trots att kaninjävlarna inte ätit på det när det stått i kruka, vågar jag inte lita på att de inte hugger in nu när det står på sin slutgiltiga plats.
Vidare finns det Tricyrtis (skuggliljor), rhodgersia, astrantia (stjärnflocka), Heuchera 'Ninja' (spetsmössa), en nejlika, en achillea (rölleka), och sist, och än så länge minst 70 lökar. Det är narcisser, hyacinter och tulpaner, mest vita och ljusgula men en del mörkt lila. Och det får mig att längta lite till våren. Då kommer jag sitta på pass, med hagelbössan för kaninjävlarna ska inte få smaka ett endaste dugg!

Bra bättre bäst



Bättre än så här blir det nog inte. Och hela min irritation på kolonigrannen försvann, när hon mutade mig med solvarma tomater.

Sunday, August 17, 2008

Kolonibesök






För er som inte har tillträde till Fröbloggen kommer här ett smakprov från vårt besök på Slottskogskolonin. Tack Johan för att vi fick komma! Man blir så inspirerad att man nästan spricker.

I love krasse


Är det så konstigt?

Tuesday, August 12, 2008

Kinnekulletips?

Någon som har något tips vad man kan göra för trädgårdsrelaterat i Kinnekulle eller där i krokarna? Förutom att kika på Hannus trädgård då?

Sunday, August 10, 2008

Hemplockat mera


Verbena bonariensis och sommarrudbeckia.

Verbena bonariensis och dill.

Montbretia, alltså Crocosmia, jag tror det är sorten "Lucifer", och rosenböna.

Hemplockat



Saturday, August 09, 2008

Äpplisar!

Hurra! Äpplena är mogna! Det blev en stor bärkasse till oss, en liten till Mamma, en liten till grannen och lite till. Tyvärr satt en evil geting och lurade på ett av äpplena, så Rekan blev stucken, mitt i leden på ena ringfingret.

En paj är redan gjord, och den blev supergod. Jag använde mig av världens bästa äppelpajrecept, som jag hittade i en arlabrochyr för några år sedan. Men jag freestylar alltid lite, idag blev det hakcad mandel istället för solroskärnor, och ingefära och kardemumma på. Attans, receptet verkar inte finnas på hemsidag. Snålarla!

Kräm, kommer det att bli. Och mos.

bättre sent?

Jag håller på att sätta ut mina pelargoner på balkongen. Inte alla, men en del. Det behövdes förnyelse, och en liten sensommarsemeter utomhus är väl bättre än ingen alls för de små liven?

Friday, August 01, 2008

tricyrtis


tricyrtis
Originally uploaded by Lisa Kristin
Min skugglilja. Ett fynd från partihallarna, på ett suspekt vis. Självklart tog jag hand om stackaren. Den får inte så mycket skugga den vill ha, men kaninjävlarna verkar lämna den ifred. Och nu blommar den. Snyggt.

Äppelpäppel


IMG_7386
Originally uploaded by Lisa Kristin
Än är inte äpplena riktigt mogna, men snart. Äpplena på det här trädet är riktigt tidiga. Sorten? Ingen aning.
Dags att äta upp äppelmoset från förra året, med andra ord. I år har jag mer kart öven på det andra trädet, det som förra året verkade ha pallats rent, för den lilla karten som var försvann plötsligt, lagom till skördetid.

Metallslöjd?

Jag har ett litet tekniskt problem. Jag ska renovera några klassiska campingstolar, ni vet sådana här små ihopfällbara pallar. Det ska på ny sits, i markisväv. Underredena är dock väldigt trista, så jag skulle vilja måla dem. Kan vanlig sprayfärg funka? Jag vet inte riktigt vad det är för material, skulle behöva gå en materialkurs.

Vad är skillnaden på aluminium, stål och järn egentligen?