Sunday, November 30, 2008

Väldigt Fint Hus


Via en designblogg hittade jag den danska stylisten Dorrit Elmqvist, och hon har fotograferat kanske världens finast lilla hus. Eller ett av dem, i alla fall. Det ser så litet ut att det nog snarare är en lekstuga, men ändå. Tål att drömmas om!

Saturday, November 29, 2008

YouTube-fynd

Letar man efter kolonirelaterat på Youtube kan man göra sina fynd. Inte bara live-översvämingar, utan även den här pärlan. (Som tyvärr inte gick att klistra in här dirket). En inspelning om vad som kan hända när rasismen får härja fritt bland grönsakerna på kolonin :)

Wednesday, November 26, 2008

Eremitens koja


Inte för att det är så eremitigt på kolonin, men en sådan här koja hade jag verkligen velat ha! Man kan få den inredd med vedspis och varmvattenberedare, möbler och ett textilpaket emd bland annat ullöverkast och lammskinn. Ja tack, jag tar alltihop.

Eremitens Koja Large på 10 kvm är exklusivt utformad för att erbjuda eremiten ett liv i tvåsamhet. Kojan kan även anpassas efter individuella önskemål och utrustas för just Dig och Ditt eremitliv.

I kojans mest exklusiva utförande är den klädd med gammalt ladvirke både ut- och invändigt. Men Du kan också kombinera detta med ny slamfärgad panel, takspån eller annan beklädnad på väggar och tak.

Eremitens Koja är isolerad och ombonad för att kunna användas året runt.

Du kan dregla över pdf-preentationen här.

Tuesday, November 25, 2008

Kolonin - känd från TV

Jag har säkert skrutit om det förut, men här är bildbevis. Kurt Olssons program spelades in på vårt koloniområde. Hur tufft är inte det?

Wednesday, November 19, 2008

Majrovor

Jag har tidigare varit skeptisk mot majrovor. Men idag läste jag i Sanna Trönninges bok Sannas köksträdgård att de är mycket lättodlade. Majrova kan sås tidigt, i mars, och kan bli klara på 3-4 veckor. Och skördar man dem då de är valnötsstora, är de tydligen mycket goda. Det där med att så tidigt lockar verkligen! De kan också sås sent, i augusti, och stå över vintern om man täcker ordentligt. Perfekt, då kan man ha sallat eller något annat snabbt mittisommarenväxande på den platsen mellan majrove-perioderna!

Monday, November 17, 2008

Semester


Det sägs att så här års ska man duscha sina krukväxter minst en gång var tredje vecka. Mina krukväxter har tur om de blir duschade en gång om året, då jag putsar fönstrena. Men de mår ganska bra ändå. Idag fick sovrumsväxterna åka på utflykt ut i duschen, krukorna diskades och matchades om.
Det är novemberkaktusar, en rosa med anor och en vit som är sne och vägrar dö, tre ärvda från mormor, en present som ynglar av sig regelbundet och blir nya presenter, och en bryudorkidé som vi fick just precis när vi gifte oss. Men den får stå bakom gardinen tills den behagar blomma igen.

Sunday, November 16, 2008

Snöpligt

Jag tecknade just en prenumeration på tidningen Rosie. Trädgårdsinredning så det står härliga till, men på ett långt mycekt bättre sätt än AlltOmTrädgård. (AoT har jag äntligen sagt upp prenumerationen på). Men. I fredags fick jag höra att tidnignen Rosie ska lägga ner, att senaste numret var det sista. Borde de inte sagt det när man skickade in sin prenumerationsbeställning? Det här känns ju som att det kommer bli en väldigt dyr prenumeration, när man i så fall bara får ett nummer. Snöpligt.

Byggt

Det har varit en toppendag på kolonin idag. Den började med mätning, sedan en tur till Bauhaus och jag ville köpa varenda planka, men vi köpte spont och regel. Sedan tillbaka för att sätta upp hela härligheten i ett hål i väggen, som bara varit täckt med den ständiga masoniten. Jag undrar om det varit en dörr där också tidigare, men ja, det kan ju vara bra med två dörrar i en åtta kvadratmeter stor stuga.
Pappa var byggmästare och sa mitt i allt att han blev väldigt sugen på att bygga en helt ny stuga, från scratch, så vem vet, det kanske blir en riktig stuga på kolonin en vacker dag. Och fram tills dess så har vi ett renoverat ruckel.

Friday, November 14, 2008

Tröttsamt

Bosse Rappne är tröttsamt gubbsjuk i senaste numret av AoT. Det ska ges julklappstips, och Rappne kan inte tänka sig att ge samma förslag om klappen ska vara till en man eller en kvinna. Nej, männen ska få ett redskap, "riktiga prylar, som Fiskars Classic". Och kvinnan? En trädgårdsrådgivare. Jomenvisst, för vi är ju för dumma att kunna något om trädgård själva. Får hoppas att det är en trädgårdsrådgivare av manligt kön då.

Thursday, November 13, 2008

Mera äpplen och blött




Jag kunde inte låta bli. Idag släpade jag återigen hem så mycket äpplen jag orkade bära. De gamla har ju tagit slut...

I övrigt så var det blött på kolonin. Blött och tungt att gräva. Jag krattade ihop lite löv att lägga på grösnakslandet, toppade med gammal kompost så de inte bara skulle blåsa iväg. Och stod och tänkte, planerade inför nästa säsong.

Tuesday, November 11, 2008

kompost

Hurra jag har fått en varmkompost! Av snälla Johanna på Mera Mest Trädgård.
Än så länge står den på balkongen, men i vår ska den ut till kolonin. Tänker att det kommer bli en himla bra fart om en del av trädgårdsavfallet först får gotta till sig i varmkomposten, och sedan blandas i den vanliga trädgårdskomposten. Och jag kommer att få världens snyggaste grönsaksodlingar. Så det så.

Sunday, November 09, 2008

Äppelgelé

Så här gott såg det ut innan kok. Funderade på att äta upp det istället.
Under kokningen.
Silduken redo.
Silat. Ser ut som saftsoppa.
Det blir rätt stökigt när man håller på.
Klart!


Jag har inte bara gjort äppelchips idag. Gele har jag också gjort! Och dricka, men det var en restprodukt av geléproduktionen.

Så här var receptet:
ca 1 kg äpplen, knappt mogna syrliga (ca 2 liter skuren frukt)
5 dl vatten
9 dl socker (ca 750 g) per liter avrunnen saft

Med vanliga äpplen blir geléet ljust gult eller gulrosa, med paradisäpplen vackert rött.
Skölj frukten och skär bort ev skadade delar. Skär äpplen i bitar, paradisäpplen i halvor. Skal och kärnhus ska vara med. Koka upp vattnet, lägg i frukten och koka under lock tills frukten är mjuk, 10-15 min. Häll massan i en silställning och låt den självrinna 20-30 min. (Det går att krama ur en hel del när det slutat rinna, men det är ganska varmt så akta så du inte bränner dig).
Mät upp saft och socker. Koka saften 2-3 min utan lock. Tag grytan från värmen, tillsätt sockret, lite i taget, och rör tills det är löst.
Koka upp och koka kraftigt utan lock ca 10 min. Gör ev ett geléprov. (Kyl ett tefat. Ös upp lite av den heta saften på fatet, gör en ränna med en sked). Om geléet inte flyter ihop igen är det färdigkokt. Koka annars 3-5 min till.
Tag grytan från värmen, låt stå ca 5 min och tag bort hinnan som bildas. Ös upp geléet i rena varma geléglas eller i små glasburkar med lock. Fyll dem ända upp till kanten, geléet krymper när det svalnat. Sätt genast på lock.

Jag hade cirka en halv kruka färsk köpe-mynta och skal + saft från 1/2 citron i. Färgen blev väldigt röd och fin, men det blev verkligen inte mycket gelé, en och en halv mindre burk bara. Så jag rekommenderar att man gör dubbel sats.
Äppeldrickan gjorde jag genom att koka vatten och låta det rinna igenom det som blivit över i silduken, plus lite socker, så långsamt som möjligt, och sedan bara tappa på flaska. Den blev smarrig.

Dagens skörd



Äppelchips.

Skala, kärna ur, slicea, torka i ugn 125 grader cirka 2 timmar.

Saturday, November 08, 2008

Produktivt




Jag har varit och plockat äpplen, alltså. Hittills har det resulterat i äppelchutney och äppelringar. Nu är jag lite sugen på att göra äppelgele, ska ge mig ut på receptjakt.

Min finfina sylta, safta och konservera-bok innehåller bara ett äppelgelerecept där mna först måste ånga saft av äpplen, som man sedan gör gele av, och det tycker jag känns lite överkurs. Annars är det en spännande bok, den är från 1979, tredje utgåvan, man kan ju undra om de har ändrat mycket från förstautgåvan 1973 eller om den bara var så poppis. Det finns recept på en massa konstigt, häggbärssaft till exempel.

Monster



Jag har ett monster på fönsterbrädan.

Friday, November 07, 2008

Regnblöta äpplen

Jag har turen att ha en kompis på kolonin. En kompis med väldigt mycket äpplen. Så mycket att de inte kan göra av med de själva. Och nu dignar träden av Ingrid Marie och ett annat, lite immigt, nästan lila äpple. Bara att hugga in!

Det var svårt att plocka äpplen med glasägonen så blöta av regn att man inte såg något, men jag hade ju min tjusiga äppelplockare, så det gick fint ändå. Nu ligger de i rader på köksbordet och torkar. Jag tänker ut storslagna planer vad det ska bli av dem. Och tänker att det här, det är den bästa lyxen.

Thursday, November 06, 2008

Rensar

Jag tänkte göra mig av med ett gäng gamla Allt Om Trädgård. Både från i år och några som jag trott jag skulle läsa om från tidigare år. Men det är för mycket tidningar i det här hemmet, eller för få av dem som läses. Det är ungefär mellan en och två tidskriftssamlare fulla.

Därför tänkte jag bara fråga, är det någon som vill ha dem? Någon som inte läst AoT slaviskt de senaste åren? (Du måste bo i Göteborg, för jag orkar inte skicka).

Uppdaterad: Så där, nu är de paxade!

Tuesday, November 04, 2008

Höstfint

Krukor i väntan på våren.
Pallkragarna, äntligen utan fula nät, och redo för vintern.
Ojdå, för sent att övervintra physalisen. Får så tidigare nästa år istället.
Is i det gamla handfatet. Och en kruka.
Allt åldras inte med värdighet, speciellt inte dahlior när frosten kommer.

Jag har ju planerat att gräva bort gräset runt mina pallkragar, och utöka grönsakslandet tills nästa år. Men igår när jag skulle gräva var det för fruset, så det gick inte. Får återkomma en dag med några fler plusgrader. Det är ganska kallt på kolonin, jag har en känsla av att den ligger i ett köldhål.

Men jag fick annat gjort. De flesta krukorna tömdes och ställdes in på vinterförvaring, diverse sommarblommor som skrumpnat ihop åkte i komposten, jag tog bort diverse pinnar och spaljéer, tog bort näten från pallkragarna. (De är så fula med nät på att jag helt enkelt tänkte att det är värt att bjussa kaninerna på det sista skrapet att äta upp. Förresten så låg den döda kaninen kvar, den var ännu äckligare nu. På kolonins anslagstavla informerades det om att det finns två nya kaninjägare på området, det låter bra!).

Den gamla komposten var dock inte frusen i mitten, vilket var en rolig upptäckt, för det måste ju betyda att det förbränns för fullt i den. Så jag kunde lägga lite ovanpå löv som jag vill ska ligga kvar och förmultna under vinbärsbuskarna, och ovanpå bönplantorna i en av pallkragarna. Där kommer bli, om inte finfin, så bra mycket bättre jord, nästa år.

Glasgow


Näe, det blev inte ett enda koloni- eller trädgårdsbesök. Men som vanligt störde jag mig på att de som har "enhalvtrappaner-bakgårdarfastframförhuset" inte använder dem så mycket som de bort, till det jag tycker de skulle användas. Istället för avstjälpningsplats är det ju en ypperlig plats för en liten pallkrage att odla lite gött i, och en och annan snygg krukplantering.

Jag noterade också att skottarna verkar ha penséer som vinterväxter. Det var nyplanterade små penséer både i kommunala mönster-rabatter och större krukor. Lyx att kunna ha ett klimat som möjliggör så mycket blomning på vintern! Fast jag undrar jag, om de verkligen håller hela vintern. Det blir väl rätt så kallt även där? Det var frost redan nu.

På många ställen såg man ett snyggt, väldigt stort gräs, som kanske heter något i stil med pampasgräs på svenska (???), det ser ut som om vipporna är frostnupna oavsett om det är frost ute eller inte. Väldigt tjusigt!

Snål som jag är hade jag tänkt köpa trädgårdstidningar också, men jag hittade inte GrowYourOwn, så det får nog bli en tur till Presstop. Utgick från att Gardens Illustrated skulle finnas på flygplatsen, men sunklågprisflygare har tydligen inte så sofistikerad smak... Det fick bli en Garden Monthly istället, den enda de hade. (Som inte ens verkar ha en egen ordentlig hemsida, men tidningen var okej).